docent Erik Hanegraaf geeft het ritme aan op de cubaanse conga

Docent Erik Hanegraaf is door het Brabants Dagblad geïnterviewd!

DEN BOSCH – Het is algemeen bekend dat muziek van positieve invloed is op de ontwikkeling van kinderen. Vanuit dat basisprincipe hebben de organisatoren van Jazz in Duketown hun handen uit de mouwen gestoken om óók kinderen een plek te geven op het festival.

Drummer/percussionist en slagwerkdocent Erik Hanegraaf is als geen ander in staat om invulling te geven aan dat soort wensen. Zaterdagmiddag op het Fonteinplein bewees hij dat opnieuw door een percussieworkshop voor basisscholieren te verzorgen.

,,Sinaasappel-peer-appel-peer.” Op het bijbehorende ritme, door Hanegraaf zelf aangegeven, gingen kinderen spontaan aan de slag op de gereedstaande Cubaanse conga’s. De vijfjarige Joep Jansen uit Den Bosch, gekleed in een stoer shirt met een opdruk van Disney-dog Pluto, was een van hen. ,,Ik vind muziek maken leuk. Thuis hebben we verschillende instrumenten, maar dit ding is best wel apart”, reageerde de wijsneus. Hij bleek verrassend genoeg in staat het ritme (in grote lijnen) te volgen. Opvallend was wel dat hij tijdens de uitvoering af en toe met zijn armen naar voren helde, waardoor het leek alsof hij aan het zwemmen was. ,,Nu je het zegt, hij zit sinds een paar maanden op zwemles. Ja, ik zie duidelijke invloeden”, lichtte zijn moeder toe.

De ukkepukken -onder wie de driejarige Quinn Postma- leefden zich hoofdzakelijk uit met behulp van agoga-bellen en maracas (sambaballen). De wat oudere kinderen testten hun ritmische vaardigheden uit op de Braziliaanse surdo of de repenique.

,,Grappig om te zien hoe alle kinderen met elkaar musiceren. Het is één groot muzikaal feest”, concludeerde Listy Groenland, een van de festivalvrijwilligers.
,,Meerdere dagen per week geef ik onder de noemer van mijn bedrijfsnaam Rhythm and Progress drum- en percussieles bij Muzerije. Voor zowel groepen als individuen, en dat op allerlei niveaus. Het voordeel om in een gebouw les te geven is dat je tussen vier muren de aandacht beter vast kunt houden. Hier op straat is méér afleiding, maar ook dát heeft z’n charme”, aldus Hanegraaf.

Of lees hier het originele artikel: https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/video-ook-kinderen-komen-aan-hun-trekken-tijdens-jazz-in-duketown~af6566e2/

[req_frame style=”border”][/req_frame]