Over Rhythm and Progress

Rhythm and Progress is een particuliere drumschool op initiatief van Erik Hanegraaf en is gevestigd in het ‘Huis voor de Amateurkunst‘, Hinthamerstraat 74, Den Bosch. De drumschool vervult een regionale functie met leerlingen uit Den Bosch, Engelen, Rosmalen, Vught, Vlijmen, Den Dungen, St. Michielsgestel en uit de regio Waalwijk, Zaltbommel en Eindhoven.

Met 25 jaar ervaring inmiddels een begrip. Als docent is Erik verbonden geweest aan meerdere culturele instellingen in het land waaronder de Muzerije in Den Bosch, C.K.V. ‘t Venster in Wageningen, muziekschool in Son en Breugel, C.V.K. de Nieuwe Veste in Breda, C.K.V. Factorium te Tilburg en Oisterwijk, C.K.V. Markant te Apeldoorn, C.K.V. Mik te Schijndel, C.K.E. te Eindhoven.

Rhythm and Progress werkt samen met collega’s uit verschillende disciplines met een ruime ervaring in de praktijk en het muziekonderwijs. Conservatorium geschoold (met lesbevoegdheid). Of het nu gaat om drummen, percussie, muziekles op school, percussieworkshops, of een speciale productie.

Erik Hanegraaf

Opgegroeid als enige in het gezin met een grote interesse in drummen ben ik begonnen bij een drumband om te kijken of de interesse echt was. Ja dus, gelukkig kreeg ik snel daarna een drumstel en de gelegenheid om les te gaan nemen. Na 2 jaar les gehad te hebben werd ik als 17 jarige toegelaten op het Brabants Conservatorium te Tilburg. Daar heb ik pas echt kennisgemaakt met de wondere wereld van muziek. Als jongeman groeide ik op met wat de radio liet horen en mijn oudere broers aan platen meebrachten. Geen weet van wat er verder was kom je dan in mijn geval als een spons in een heel groot zwembad terecht op zo’n instituut. Dit was natuurlijk in de tijd dat er nog geen internet bestond.

Ik studeerde drums, bijvak percussie en klassiek slagwerk en ben in 1990 afgestudeerd als ‘docerend musicus’.  Vanaf mijn studie tijd heb ik alles aangegrepen om enerzijds mijn studie te kunnen bekostigen en anderzijds mijn enorme nieuwsgierigheid naar verschillende muziek disciplines te kunnen bevredigen. Dat leidde in eerste instantie tot diverse commerciële bands waarmee ook artiesten werden begeleid maar daarnaast was ik net zo actief in allerlei klassieke orkesten. Iedere avond hetzelfde kunstje doen lag me toen niet zo goed en al snel verlegde dit terrein zich dan ook naar allerlei jazz /latin/fusion gerelateerde bands. Als onafhankelijk, sideman, drummer en percussionist ben ik in de gelegenheid geweest om met allerlei groepen en collega’s te mogen spelen en in studio’s menig opkomend of gevestigde naam van mijn spel te mogen voorzien. Van ministeries, kleinere theater producties, pop en jazz podia tot grote evenementen in Nederland en daarbuiten. De uiteenlopende stijlen boeien me vandaag de dag nog steeds en de ontwikkeling in mijn spel heeft zich dan ook aangepast aan de vele muzikale omgevingen. Een echt solo project was het uitbrengen van de dvd ‘Foen Foen’, met alleen drums en percussie. Het zelf schrijven, arrangeren en creëren heb ik altijd in dienst gedaan van de al dan niet eigen initiatieven.

De combinatie met lesgeven heb ik vanaf het begin gemaakt, dit aan diverse culturele instellingen in het land. Als laatste was ik verbonden aan het centrum voor de kunsten van Den Bosch, dat nu in een andere vorm is gegoten ten gevolge van de nationale en vooral lokale verandering van inzicht in het culturele klimaat. De zin om zelfstandig door te gaan was een vanzelfsprekende keuze en voor de hand liggend om die onder te brengen onder de al bestaande naam van Rhythm and Progress (percussieworkshops). Dit vanaf maart 2013.

De basis van het les willen geven is toch wel het enthousiasme dat je als muzikant deelt met je publiek en dat door te willen geven aan je leerlingen. Die energie, kennis en ervaring in een les terugbrengen en leerlingen stimuleren en inspireren tot meer is iets wat in het huidige klimaat niet zo vaak wordt benoemd, maar wel de essentie is van iets nieuws creëren. Het leren luisteren naar elkaar en in balans zijn met je mede muzikanten is van essentieel belang. Je eigen stem en sound ontwikkelen is een traject waar je bewust of onbewust al in een beginstadium al in wordt gestimuleerd. De mogelijkheden die ik kan bieden zijn bijna net zo divers als muziek zelf. De basis van muziek bestaat nu eenmaal uit ritme, harmonie en melodie.

Meer info op www.erikhanegraaf.nl

Rhythm and Progress
Rhythm and Progress

Sjoerd van Bommel

Ik kom uit een muzikaal gezin waar alle 6 kinderen aan klassieke muziek werden blootgesteld en ook allemaal op pianoles zaten/moesten maar rond mijn 14e nam mijn belangstelling voor drummen enorm toe en gaf de pianoleraar aan mijn ouders door dat ik weliswaar prima piano studeerde maar dat het gesprek alleen maar over drummen en drumstellen ging.

Al meteen van het begin vond ik het een uitdaging eigen muziek te maken dus niet te veel  covers maar juist zelf creëren en teksten schrijven en dat heeft me in de nu al 40 jaar lopende carriere altijd op koers gehouden.

Na het Rotterdams Conservatorium waar ik in ’85 afstudeerde met aantekening UM(uitvoerend musicus) heb ik dat zeer letterlijk genomen en heb me vooral op het live spelen gestort met ook graag een combinatie van theatrale aanpak en progressieve muziek. Gewerkt met de Amerikaanse rockclown Jango Edwards en het RO-theater in Rotterdam en Hauser Orkater in Amsterdam die juist die theatrale aanpak combineerden met heftige muziekuitingen.

In de jaren 80/90 gespeeld met oa. Maarten Peters and The Dream, Bots, The Frog (later Ricky Devito)  Ugly White Belly (fusion) Back to Basic (grote funk/blazersband) Duo VanDeVenVanBommel, Philip Kroonenberg en nog veel meer. Ook  2,5 jaar in Amerika gewoond in the Bay Area en daar gespeeld met Alias Smith en Deacon Blue. Terug in Nederland in 2001 meteen verder met Frederique Spigt in het theater en nu wegens niet echt culturele klimaat in Nederland met maar liefst 7 actieve bands/groepen/trio’s /duo’s als Mrs Hips, Wild verband, Roelofs&VanBommel, Hidden Agenda, Fatcats, Kroonenberg, kortom, het is eigenlijk altijd doorgegaan qua live-gigs en de daarbij behorende studio-ervaringen. Maar wel altijd nog met originele zelfgemaakte muziek!

Ook als sideman speel ik de laatste jaren met Amerikaanse singer-songwriters die naar Europa komen zoals David Corley en dit jaar Carter Sampson en Amanda Pearcy, vooral omdat mijn drumstijl geëvolueerd is naar een rootsy americana stijl wat inhoud dat mijn drumwerk beïnvloed is door de New Orleansstijl en andere stijlen uit het zuiden van Amerika en dat wordt  erg gewaardeerd door deze singer songwriters.

Overduidelijk is dus mijn nadruk op spelen in bands en daardoor sta ik ook nog met 2 voeten in het muzikale gebeuren en weet dat te vertalen naar de interessewereld van aankomende nieuwe slagwerkers/sters. Minder nadruk op etudes(geen) en te overdadige technische aanpak maar juist aandacht voor de attitude en sound van de moderne drummer, het leren spelen in verschillende stijlen en het beter kunnen maken van een band waar je in speelt ipv technische hoogstandjes die muzikaal niet altijd onderbouwt kunnen worden.

Goed luisteren, muzikaal meedenken en een autonoom musicus worden met een eigen stijl en zeggingskracht is wat ik doceer en waar ik mijn leerlingen van probeer te overtuigen. Mijn ervaringen op lesgebied zijn in al die jaren zeer uitgebreid, de eerste rockworkshop in Nederland in Breda opgezet, daarna hier in Den Bosch met de voorloper van de Willem ll workshops, muziekschool Schijndel en recentelijk 7 jaar muziekschool Geldrop onder Kunst Kwartier Helmond.

Schrijf je in voor een proefles

NAAM

EMAIL

TELEFOON

UW VRAAG

Gratis proefles*

Een proefles is gratis wanneer wordt overgegaan tot inschrijving en afname van lessen. Anders kost een proefles, € 15,00 boven de 21 jaar.

 

Drumles kado!

Natuurlijk is het mogelijk om iemand aangenaam te verrassen voor een echte drumles. Tijdsduur op afspraak.

Stuur een mail naar: info@drumlesdenbosch.nl of vul het contactformulier in.

 

Uw mail wordt standaard binnen 2 dagen beantwoord. Geen mail ontvangen? Soms komt de mail ongewenst in uw spam inbox terecht. U kunt deze eenvoudig controleren of even bellen.